Gärdslösa Prästgård och prästgårdskulturen

I de öländska prästgårdarna levde och verkade kyrkans präster med sina familjer och de var forna tiders kulturarbetare på den öländska landsbygden. Utöver sin gärning som präst var de även lantbrukare och i detta yrke ofta föregångsmän som bidrog till åkerbrukets och trädgårdsnäringens utveckling på Öland. En som särskilt bemödade sig om det öländska jordbruket var Israel Ahlqvist, som under sin tid som komminister i Gärdslösa (1826-1844) gav ut skriften ”Om förbättringar i jordbruket på Öland” (1839).

Flera av dessa präster gjorde personliga insatser när det gäller dokumentation av och insamling av fornfynd på Öland. I skrift har de berättat om den öländska befolkningen och givit oss möjligheter att få kunskap om våra förfäders levnadsförhållanden och livsvillkor. Bakom snart sagt alla skrifter om Öland från äldre tider döljer sig en prästman som författare.

Många av våra präster och deras fruar var under 1900-talet aktiva i och initiativtagare till bildandet av kulturföreningar, som var föregångare till dagens hembygdsföreningar i de öländska socknarna. Och när exempelvis Gärdslösa Hembygdsförening bildades år 1956 blev t.f. kyrkoherde Bror Ek dess första ordförande.

Före tillkomsten av kommunerna, till och med 1862, var det sockenstämman med kyrkoherden som ordförande som reglerade vardagen för landets befolkning. Sockenstämman svarade förutom för kyrkans skötsel och vård även för fattigvården. Och sedan långt tillbaka var det kyrkan som såg till att befolkningen lärde sig att läsa, vilket kontrollerades under husförhören/läsmötena.

Sockenstämmorna under Magnus Stagnelius tid hölls i Gärdslösa prästgård, som bland annat på detta vis fungerade som ett sockencentrum. Som ett minne från sockenstämmans tid bibehölls länge seden att bjuda in sockenfolket till kyrkkaffe i prästgården, en sed som den siste kyrkoherden i Gärdslösa, Carl-Olof Möllerström, höll vid liv in på 2000-talet.

2009 kom boken "Svenska prästgårdar" av Martin Giertz ut. I Kalmar Läns Tidning från den 12 november 2009 presenterades boken. Läs artikeln här (extern länk).

 

Senaste Nytt

[2016-05-18]

Lenas lera och stygn bjuder på upptäckter


» Läs mer
[2016-05-04]

Gärdslösa prästgård fick årets kulturstipendium av Lions i Borgholm.


» Läs mer
[2016-01-18]

Nu är julen slut i prästgården och bokgranen i salen plundrad


» Läs mer
[2015-10-22]

Föreningen Gärdslösa prästgård växer och har nu fått sin 600:e medlem. Detta skedde på höstmötet nyligen.


» Läs mer
[2015-07-05]

Sol, swingjazz och lagom varmt, Starlight four spelade in sommaren i Gärdslösa prästgård.


» Läs mer
[2015-07-05]

Bo Erlandsson i Stockholm vann högsta vinsten i Gärdslösa prästgårds stora lotteri, boende tre nätter för två personer.


» Läs mer
[2015-06-30]

Efter att ha varit provisorisk i tre år är nu äntligen Stagneliusstigen klar, med dikter utmed vägen. Stigen invigdes med pompa och ståt i lördags. Mycket folk, tal, musik, dikter, band att klippa i form av en blomstergirlang och vackert väder skapade feststämning.


» Läs mer
[2015-05-18]

Glad och svängig jazz spelar in sommaren i prästgårdens trädgård.


» Läs mer
[2015-04-04]

Tove Folkesson kommer till Gärdslösa prästgård söndag 12 april med sin nya bok Sund. Hennes debutbok "Kalmars jägarinnor" har väckt stor uppmärksamhet och hon har bland annat nominerats till Svenska Författarförbundets debutantpris och Sveriges radios romanpris.


» Läs mer
[2015-01-24]

En musikalisk och lyrisk 1700-talsafton i mars, författarbesök av Tove Folkesson i april och en rad intressanta utställningar i sommar.
Läs vad som hittills är inbokat av program och utställningar inför våren och sommaren.


» Läs mer
[2015-01-12]

I går plundrades bokgranen i salen i prästgården till sång och dans. Redan nu börjar funderingarna på hur nästa års "gran" ska se ut.


» Läs mer
[2014-11-12]

Ölandsklubbens Stora Pris 2014 kommer att tilldelas Gun Nilsson, ordförande i Föreningen Gärdslösa Prästgård för att hon "lett arbetet med att göra prästgården till en ny kulturell mötesplats på Öland".


» Läs mer