Stagneliusstigen är invigd


Ilko Corcovic invigningstalade och klippte sedan av
blomstergirlangen som Gun Nilsson och Mainy Ekberg höll upp.


Många passade på att vandra tillsammans i det fina vädret.

Mats Dalborg sjöng bland annat en egen tonsättning av dikten Amanda medan Ingrid Moberg höll upp noterna.

– I dag ska vi inviga en stig som levt i skymundan i tre år. Stigen är nyrenoverad och utmed stigen som går söderut från Gärdslösa prästgård mot Övra Bägby och sjömarkerna finns det flera skyltar med information och utdrag ur dikter av Stagnelius.
– Vi ska gå några av de vägar som Stagnelius själv gick, sa kommunalrådet Ilko Corcovic innan han klippte av blomstergirlangen som för dagen hölls upp framför den vackra stigen.

Mycket folk hade samlats för att vara med om invigningen, lyssna på sång, musik och diktläsning av tidigare kyrkoherden i Gärdslösa, Mats Dalborg, samt vandra utmed stigen.

Maria Wiell, som representerade Sällskapet Erik Johan Stagnelii vänner, hälsade välkommen och påpekade att miljön i sjömarkerna är den som har påverkat den unge Stagnelius och därmed hela hans diktning.

­– Kultur berikar vår gemensamma tillvaro och bygger broar mellan människor – vi kommer närmare varandra. Möten ger nya möjligheter. Kultur kan även vara verktyg för att klara målen inom andra verksamheter, målen i skolan, en god hälsa eller att utveckla människor till kreativa entreprenörer och innovatörer. Kultur bidrar till att skapa ett rikare samhälle att leva i, betonade Ilko Corcovic vidare i sitt tal.

Bakom arrangemanget står Södra Gärdslösa Kulturgrupp, Erik Johan Stagnelii vänner och Föreningen Gärdslösa Prästgård.

Södra Gärdslösa Kulturgrupp har åtagit sitt att se till att stigen årligen hålls framkomlig från och med midsommar – men den som ska gå stigen bör ha på sig oömma skor.

Senaste Nytt

[2016-05-18]

Lenas lera och stygn bjuder på upptäckter


» Läs mer
[2016-05-04]

Gärdslösa prästgård fick årets kulturstipendium av Lions i Borgholm.


» Läs mer
[2016-01-18]

Nu är julen slut i prästgården och bokgranen i salen plundrad


» Läs mer
[2015-10-22]

Föreningen Gärdslösa prästgård växer och har nu fått sin 600:e medlem. Detta skedde på höstmötet nyligen.


» Läs mer
[2015-07-05]

Sol, swingjazz och lagom varmt, Starlight four spelade in sommaren i Gärdslösa prästgård.


» Läs mer
[2015-07-05]

Bo Erlandsson i Stockholm vann högsta vinsten i Gärdslösa prästgårds stora lotteri, boende tre nätter för två personer.


» Läs mer
[2015-06-30]

Efter att ha varit provisorisk i tre år är nu äntligen Stagneliusstigen klar, med dikter utmed vägen. Stigen invigdes med pompa och ståt i lördags. Mycket folk, tal, musik, dikter, band att klippa i form av en blomstergirlang och vackert väder skapade feststämning.


» Läs mer
[2015-05-18]

Glad och svängig jazz spelar in sommaren i prästgårdens trädgård.


» Läs mer
[2015-04-04]

Tove Folkesson kommer till Gärdslösa prästgård söndag 12 april med sin nya bok Sund. Hennes debutbok "Kalmars jägarinnor" har väckt stor uppmärksamhet och hon har bland annat nominerats till Svenska Författarförbundets debutantpris och Sveriges radios romanpris.


» Läs mer
[2015-01-24]

En musikalisk och lyrisk 1700-talsafton i mars, författarbesök av Tove Folkesson i april och en rad intressanta utställningar i sommar.
Läs vad som hittills är inbokat av program och utställningar inför våren och sommaren.


» Läs mer
[2015-01-12]

I går plundrades bokgranen i salen i prästgården till sång och dans. Redan nu börjar funderingarna på hur nästa års "gran" ska se ut.


» Läs mer
[2014-11-12]

Ölandsklubbens Stora Pris 2014 kommer att tilldelas Gun Nilsson, ordförande i Föreningen Gärdslösa Prästgård för att hon "lett arbetet med att göra prästgården till en ny kulturell mötesplats på Öland".


» Läs mer