Lennart Sjögren i samtal om dikt och måleri

Lennart Sjögren och Anders Marell samtalar om Lennarts måleri och poesi inför en intresserad publik i den fullsatta prästgårdssalen.

Lennart Sjögren berättar om sina tavlor, där de hänger i Uthuslängan vid Gärdslösa prästgård.

Lennart Sjögrens utställning i Uthuslängan avslutades på onsdagskvällen den 10:e, när Lennart och Anders Marell inför en fullsatt prästgårdssal hade ett samtal om Lennarts måleri och poesi, konst och litteratur.

Utifrån sina dikter och ställda frågor berättade Lennart Sjögren personligt om sitt skrivande och sitt konstnärsskap.

- Jag var inte speciellt intresserad av skolan, men tidigt började jag rita och ansågs väl ha någon talang för det.

- Och i maj 1948, jag var 18 år, skrev jag min första dikt. Den första diktsamlingen kom ut tio år senare, 1958. Det var "Håll portarna öppna".

När Anders Marell frågade varför Lennart inte mer än undantagsvis nämner Öland i sina dikter blir förklaringen att "det beror nog på att jag behöver och vill vara universell mer än provinsiell, eftersom jag bor och alltid har bott här, i provinsen, men jag hämtar nästan all min inspiration från Öland".

- Är du en naturlyriker? Frågan kommer från Anders sedan han har citerat några fraser ur Lennarts mångåriga diktning.

- Jag vill inte gärna kalla mig naturlyriker, det epitetet har för många en romantisk och vänlig klang. Och jag tycker att naturen är hemsk! Skrämmande i all sin obeveklighet. Visst använder jag mig av naturen som källa i min diktning, men ofta på ett kraftfull, grovt och råbarkat sätt, svarar Lennart.

Kring kaffeborden fortsatte sedan samtalen, många passade på att köpa den nya diktsamlingen Den stora Munnen, och få poetens dedikation. Från uthuslängan hämtades tavlor som var inköpta och utställningen - som har samlat många besökare och där många tavlor har blivit sålda - stängdes igen.

När uställningen var avslutad deponerade Lennart Sjögren generöst sin tavla "Vattensol" till prästgården. Den hänger nu i salen på andra våningen och pryder väggen mellan fönstren med utsikt över Östersjön, där solen blänker i vattnet.

Senaste Nytt

[2016-05-18]

Lenas lera och stygn bjuder på upptäckter


» Läs mer
[2016-05-04]

Gärdslösa prästgård fick årets kulturstipendium av Lions i Borgholm.


» Läs mer
[2016-01-18]

Nu är julen slut i prästgården och bokgranen i salen plundrad


» Läs mer
[2015-10-22]

Föreningen Gärdslösa prästgård växer och har nu fått sin 600:e medlem. Detta skedde på höstmötet nyligen.


» Läs mer
[2015-07-05]

Sol, swingjazz och lagom varmt, Starlight four spelade in sommaren i Gärdslösa prästgård.


» Läs mer
[2015-07-05]

Bo Erlandsson i Stockholm vann högsta vinsten i Gärdslösa prästgårds stora lotteri, boende tre nätter för två personer.


» Läs mer
[2015-06-30]

Efter att ha varit provisorisk i tre år är nu äntligen Stagneliusstigen klar, med dikter utmed vägen. Stigen invigdes med pompa och ståt i lördags. Mycket folk, tal, musik, dikter, band att klippa i form av en blomstergirlang och vackert väder skapade feststämning.


» Läs mer
[2015-05-18]

Glad och svängig jazz spelar in sommaren i prästgårdens trädgård.


» Läs mer
[2015-04-04]

Tove Folkesson kommer till Gärdslösa prästgård söndag 12 april med sin nya bok Sund. Hennes debutbok "Kalmars jägarinnor" har väckt stor uppmärksamhet och hon har bland annat nominerats till Svenska Författarförbundets debutantpris och Sveriges radios romanpris.


» Läs mer
[2015-01-24]

En musikalisk och lyrisk 1700-talsafton i mars, författarbesök av Tove Folkesson i april och en rad intressanta utställningar i sommar.
Läs vad som hittills är inbokat av program och utställningar inför våren och sommaren.


» Läs mer
[2015-01-12]

I går plundrades bokgranen i salen i prästgården till sång och dans. Redan nu börjar funderingarna på hur nästa års "gran" ska se ut.


» Läs mer
[2014-11-12]

Ölandsklubbens Stora Pris 2014 kommer att tilldelas Gun Nilsson, ordförande i Föreningen Gärdslösa Prästgård för att hon "lett arbetet med att göra prästgården till en ny kulturell mötesplats på Öland".


» Läs mer